Verbeteren van persoonlijke financiën!

Veel mensen zouden graag wat meer centen overhouden aan het einde van iedere maand. Toch is het voor velen lastig om persoonlijke financiën op orde te krijgen. Tegenwoordig overspoelt de (sociale) media je met allerlei reclames en promoties over de nieuwste trends en items die je MOET hebben. Ook is het gezellig om op de zaterdag avond met je vriend of vriendin op het terras wat te eten om vervolgens nog een film te gaan kijken in de bioscoop. Dit is natuurlijk leuk, maar wat vind je portemonnee daarvan? In dit artikel lees je meer over hoe je jouw persoonlijke financiën gezond houdt.  

Monitoren inkomsten en uitgaven

De allereerste stap voor gezonde financiële omstandigheden is het monitoren van je inkomsten en uitgaven. Als je niet weet wat er binnenkomt en wat er uit gaan, kun je de huidige situatie ook niet verbeteren. Maak voor jezelf overzichtelijk wat je vaste inkomsten zijn, denk hierbij aan: loon, uitkeringen, rendement op investeringen of andere vaste inkomensstromen. Ook zet je op een rijtje waar je al jouw geld aan uitgeeft, denk hierbij aan uitgaven zoals: huur, verzekeringen, telefoonabonnement en benzinekosten. Je kunt dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met behulp van een Excel schema of een andere tool. Dit is een voorbeeld van een Excel bestand om jouw maandbudget mee vast te stellen: Maandbudget voorbeeldschema Ook zijn er tools en apps zoals Buddy en Grip. In deze apps kun je een gedetailleerd overzicht creëren van je uitgaven, inkomsten en spaargeld. Een voordeel van het gebruiken van een tool is dat een groot deel al geautomatiseerd is. Hierdoor hoef je slechts bedragen in te vullen, de rest doet de tool. *Een extra tip: rond uitgaven af naar boven en je inkomsten naar beneden, zo zit je altijd goed!   Gratis stockfoto met accounting, balpen, begroting

 

Schulden

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 8.3% van de Nederlanders problematische schulden heeft. Schulden zijn voor veel ondernemers noodzakelijk om te groeien. Echter kan de gemiddelde Nederlander hier beter ver vandaan blijven. Mensen met schulden willen hier meestal zo snel mogelijk van af, dit is in de meeste gevallen een grote opgave. Om hulp te krijgen bij het managen van problematische schulden kun je een kijkje nemen op de website van NIBUD. Wanneer je eenmaal in de schulden zit, kom je er lastig weer uit. Het is dan ook van groot belang dat je schulden voorkomt. Hier kunnen de volgende tips je bij helpen:
  • Stop met onnodige uitgaven, houd je aan je budget.
  • Koop niet op afbetaling (uiteindelijk ben je duurder uit).
  • Bespaar waar mogelijk.
  • Bouw een buffer op.
  Gratis stockfoto met aanslag, aanval, bedrijf

 

Discipline

Het verbeteren van persoonlijke financiën ziet er gemakkelijk uit op papier, echter is de praktijkuitvoering een hele andere opgave. Om je plan te laten werken is een sterke discipline vereist. Bedenk dat je alles doet voor je eigen toekomst en welzijn. Wanneer je je niet aan je plan houdt, dan ben je ZELF de enige die je voor de gek houdt. Dit klinkt misschien wat hard, maar dat is de realiteit. Zorg daarentegen wél voor een gezonde balans tussen uitgeven en sparen, je moet hier niet in overdrijven. Plezier hebben is ook belangrijk, maak het jezelf niet te moeilijk, als je maar binnen je budgetten blijft. Motiverende Eenvoudige Inscriptie Tegen Twijfels

 

Financiële markt leren kennen

Om je financiële situatie te optimaliseren is het van belang om de financiële markten te leren kennen. Dit klinkt misschien saai, maar om je vermogen te beschermen of te laten groeien is het essentieel. Zorg ervoor dat je basisbegrippen kent zoals: inflatie, rente en kapitaalmarkt. De tool van Binck kan je hier goed bij ondersteunen.  

Beleggen of sparen?

Wanneer je geld overhoudt aan het einde van de maand, wat doe je hier dan mee? Zorg in ieder geval voor een buffer waar je ongeveer 3 tot 6 maanden van kan leven. De meeste mensen beschikken over een spaarrekening, maar dit is niet altijd de beste optie. Door inflatie verlies je gemiddeld 2% per jaar van je koopkracht. Denk hier dus aan wanneer je ervoor kiest je geld te stallen op een spaarrekening. Je kunt er ook voor kiezen om je geld te beleggen. Gemiddeld rendeert de markt 8% per jaar, wel heb je door te beleggen het risico om je inleg te verliezen. Voordat je begint met beleggen moet je je goed inlezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.